Bästa spritsorterna för barskåpet! 

Förutom bartillbehör som shaker, glas att blanda drinkar i och sil så finns det några spritsorter som alla bör ha i barskåpet för att kunna öppna upp hemmabaren när gäster dyker upp. Vad behöver du i baren för att kunna göra de godaste drinkarna? Vi listar de bästa spritsorterna för barskåpet! 

Vad för drinkar är vanliga att bjuda på? 

När dina gäster kommer på besök vill du självklart kunna imponera med dina barkonster och se till att du har allt virke för de drinkar som de önskar. Det är omöjligt att ha alla spritsorter hemma, men med lite barkunskap om vad de vanligaste och mest populära drinkarna är som folk dricker så kan du se till att du har de klassiska spritsorterna på lager. 

Några av de vanligaste drinkarna som många beställer är: 

  • Manhattan 
  • Dry eller vodka Martini 
  • Mojito 
  • Daiquiri 
  • Gin & Tonic 
  • Whisky sour 
  • Vodka sour 
  • Rom cola 
  • Old fashioned 

Vilka spritsorter behöver du för en komplett bar? 

För att kunna göra alla dessa drinkar ovan behöver du faktiskt inte speciellt många olika spritsorter. Genom att investera i några kvalitetsvirken kan du göra en hel mängd olika drinkar på nolltid!  

Vodka 

Vodka är ett perfekt basvirke för att kunna göra en mängd olika drinkar på. I Sverige är drycken använd för att blanda drinkar, men i öststaterna dricker man även vodkan ren med is och en skvätt lime. För personer som inte har en favoritdrink eller vet vad de vill dricka, så kan man få fram otroligt goda drinkar med vodka.  

Du behöver inte köpa den allra dyraste vodkan för att blanda goda drinkar, här går det alldeles utmärkt med exempelvis Absolut vodka eller Stolichnaya för den som vill komma lite billigt undan. Om du istället vill ha en vodka med lite mer karaktär för en Vodka Martini med stil så kan den svenska vodkan Purity Vodka passa utmärkt. Drinkar som du kan blanda med vodka är bland annat Vodka Martini och Vodka Sour.  

Whisky 

För whisky är det viktigare att du investerar i en bra whisky då många väljer att dricka den ren med en isbit. En klassisk whisky att ha hemma är bourbon. Bourbon är sötare till smaken och mer lättdrucken och passar till att blanda drinkar med. Bourbon görs på majs, medan andra vassare och mer tunga whiskysorter görs på mältat korn. Vad du föredrar här är helt en smaksak. Med whisky kan du blanda drinkar som exempelvis Manhattan, Whisky Sour och Old Fashioned.  

Gin 

Gin finns även här för finsmakare, medan andra endast behöver virket för att blanda ut med tonic. Du kan blanda fantastiska drinkar med hjälp av gin både för sommarfesten och för kyliga kvällar under vintern. För den som inte kan så mycket om gin och som endast vill blanda ut i olika drinkar kan en klassisk Beefeater räcka.  

För finsmakare är Hendricks och Bombay Saphire finare i smaken, men kostar även en hel del mer. Med en gin kan du blanda drinkar som Gin & Tonic, Dry martini och Tom Collins.   

Rom 

För rom är det rekommenderat att både köpa hem en flaska ljus och en flaska mörk för att kunna blanda till bäst drinkar. Bacardi är exempelvis en av de mest sålda spritsorterna i världen och du kan blanda ihop en mängd olika goda drinkar med rom. Om du vill bjuda dina gäster på Mojito så är rom huvudingrediensen för den goda smaken. Likaså för sommardrinken Daiquiri som många väljer under semestern.