Allt du behöver till hemmabaren!  

Att kunna fixa goda drinkar i toppklass i ditt eget hem kräver inte speciellt mycket så länge du har rätt redskap och virke till hemmabaren. Med allt ifrån passande alkoholsorter, redskap för blandning av drinkar och tillräckligt med is kan du skapa en otroligt snygg hemmabar för dig och dina gäster. Vi listar i denna artikel allt du behöver till hemmabaren! 

Rätt redskap är A och O 

Det viktigaste för din hemmabar är att du har rätt redskap hemma. En shaker är en förutsättning för att du ska kunna blanda rätt konsistens på de drinkar du vill få fram. Den tvådelade shakern i metall är speciellt vanlig och utmärkt för hemmabruk. Du kan här välja mellan att köpa en shaker självständigt eller köpa ett kit som dessutom innehåller sil och mätglas.  

En barsked och muddlare hjälper dig även att blanda och få fram smaker till dina drinkar. Andra tillbehör som kan vara behändiga för din hemmabar är rörglas med pip, rivjärn och en citruspress. När du har alla dessa redskap hemma kan du praktiskt taget skapa och blanda till vilken drink som helst. 

Rätt glas 

Att kunna servera sina drinkar i passande glas är viktigt både för utseendet, men även smaken på dina drinkar. Här finns det oändligt mycket glassorter du kan välja mellan, men en god idé är att satsa på åtminstone tre sorters glas – Tumblerglas, Highballglas och Martiniglas.  

Med dessa tre sorter kan du blanda ett stort antal olika drinkar. Se även till att du har från 6-8 glas av varje sort så att alla dina gäster kan bli serverade för den sortens drink de vill ha.  

Alkoholsorter 

Till en början så kan det kosta en rejäl slant om du ska köpa in ett stort antal olika spritsorter till din hemmabar. Satsa därför istället på cirka sex olika spritsorter som gör att du kan blanda ett stort antal drinkar hemma. Sedan med tiden kan du köpa in lite fler sorter för specifika drinkar efter preferens. Alkoholsorter vi rekommenderar att du börjar köpa in är:  

  • Vodka 
  • Tequila 
  • Vit rom 
  • Gin 
  • Bourbon 
  • Cognac 

Med ovan spritsorter kan du bland annat göra goda whiskeydrinkar som Whiskey sour, Gin & tonic, Mojitos, Daiquiries, Screwdriver och Margarita. När du har alla dessa olika spritsorter hemma kan det även vara otroligt kul att blanda ihop dina egna drinkar och på så sätt öva dina barkunskaper gång efter gång! 

Mixers 

Förutom själva spritsorterna kommer du även behöva några mixers att blanda drinkarna med. Vanliga mixers är bland annat cointreau, röd och vit vermouth och bitters. Med cointreau får du exempelvis en full och naturlig smak av apelsin, den röda vermouthen gör utsökta Manhattans och bitters hjälper till att få alla andra smaker i drinken att blandas med varandra.  

Tänk även på att ha virke för de som inte dricker alkohol på festen. Genom att ha apelsin, lime, grapefruktjuice och sodavatten tillgängligt kan du blanda ihop fräscha och goda alternativ på nolltid.  

Vilka tillbehör behöver du? 

Isens betydelse för drinken är något underskattat, men här bör du se till att ha färsk is i frysen, gärna klar, torr och hård. För whiskeydrinkar eller bittra alternativ som Negroni så är större iskuber att föredra. Detta då en större iskub släpper ifrån sig mycket mindre vatten än små iskuber och din drink håller sig kall längre utan att bli för vattnig. 

Andra råvaror att ha hemma är bland annat sockerlag, färska citrusfrukter och mindre flaskor av premiumtonic. Ett extra tips som förhöjer drinkarna är att även köpa hem säsongens bär eller örter att både smycka drinken och använda för förhöjning av smaken.