Så använder du en shaker!

När du blandar drinkar så är det viktigaste redskapet en cocktailshaker. Med en shaker får du goda skakade drinkar och det går minst lika bra att göra dem hemma som i baren.

Vad behöver du för teknik för att skaka drinkar och vilka redskap är väsentliga för goda resultat varje gång? Vi guidar dig igenom olika sorter av shakers och hur du använder en! 

Vad är en shaker? 

En shaker används för att blanda ihop dina ingredienser till den drink du ska göra. En shaker består ofta av en eller flera metalldelar, eller en kombination av både metalldel och glas beroende på den typ av shaker du blandar dina drinkar med.  

Med en shaker så blandas alla ingredienser ihop med hjälp av själva shakern och dina handrörelser. För att använda shakern så kopplar du ihop alla delar med innehåller inuti och börjar skaka shakern till önskad konsistens.

När du skakar din shaker kan det ta allt mellan 10-20 sekunder beroende på hur hårt du skakar och hur välblandad du vill att din drink ska bli. 

För att du ska få goda resultat varje gång är det viktigt att vara mycket noggrann med måtten av alla ingredienser som ska blandas för en bra smaksatt drink.

Även isen du använder har stor betydelse för resultatet av dina drinkar. Använd därför alltid färsk is då det är en färskvara. Gammal is blir lätt frostig i frysen och resulterar i att du får en grumlig drink.  

Ett annat tips är att alltid servera en kall drink i ett kallt glas, och en varm drink i ett varmt glas för godast smak. 

Shakerns historia 

Under 1800-talet började man använda shakern liknande den som bartenders använder idag, men faktum är att det går att hitta spår av användning av någon slags shaker i Sydamerika redan 7 000 f.Kr. Även egyptierna blandade drycker med hjälp av en shaker under 3 500-talet f.Kr.  

Shakerns historia är därför otrolig lång och shakern så som den ser ut idag sägs ha uppfunnits av misstag av en värdshusägare på 1800-talet. Han använde vanligtvis två glas för att blanda drinkar men upptäckte att han av misstag tagit två olika storlekar på glasen, det ena större än det andra.  

Detta gjorde att det blev lättare att skaka och blanda ingredienserna utan att något innehåll föll ut samtidigt som han kunde skaka glasen hårdare för ett bättre och godare resultat.

Denna sensation spred sig vidare och på slutet av 1800-talet hade företag lagt patent på det som idag kallas för cocktailshaker och idag går det nästintill inte att hitta en bar i världen som inte använder sig av någon slags shaker för att blanda drinkar. 

Olika typer av cocktailshakers 

Idag finns det flera olika typer av shakers som du kan använda dig av när du ska blanda drinkar, men det finns specifikt tre typer som är de vanligaste. Dessa är Bostonshaker, Cobblershaker och den franska cocktailshakern. 

Bostonshaker 

Bostonshakern är den absolut vanligaste shakern som används världen över idag. Bostonshakern består av två delar där den större delen oftast är gjord i rostfritt stål. Den andra delen är gjord av glas och kopplar du samman de båda delarna och skakar ditt innehåll i 10-20 sekunder så har du en färdig drink.  

Fördelen med denna shaker är att den ena delen är gjord av glas och du kan därför se blandningsprocessen och med hjälp av en sil kan du få bort oönskat fruktkött och is. 

Cobblershaker 

Cobblershakern består av tre delar, en avlång underdel, mindre överdel med inbygg sil och en korklinkande topp som du använder för att mäta upp innehållet.

Denna shaker är mindre i storleken än Bostonshakern och här kan du endast blanda en drink åt gången. Denna typ av shaker används ofta i hemmet för att göra goda drinkar. 

Fransk cocktailshaker 

Den franska cocktailshakern är mindre känd och är en blandning av Bostonshakern och Cobblershakern. Den består av två delar, men har samma design som Cobblershakern med en korkliknande överdel. Många anser att denna design är den mest eftertraktade, men den är även mest svår att få tag på.  

Vilken shaker som är bäst är svårt att svara på, då många bartenders har olika preferenser. I Japan är Cobblershakern mest populär då man anser att du får bäst smak genom att endast bland en drink åt gången.

Bostonshakern är dock den vanligaste du ser i en bar, då en fullsatt bar kräver att bartendern kan skaka flera drinkar samtidigt.