Hemmagjord glögg – recept och tips

Julen närmar sig och vad kan vara mysigare än att sitta framför brasan med en varm kopp glögg? Att göra sin egen glögg är både roligt och ger en extra personlig touch till julbordet. I denna artikel kommer vi att dela med oss av ett enkelt och klassiskt recept på hemmagjord glögg samt ge dig några tips på hur du kan göra den ännu godare. Så varför inte prova att göra din alldeles egna glögg i år?

Grundrecept på hemmagjord glögg

Det finns många olika varianter av glögg, men det mest populära receptet är det som kallas för ”klassisk glögg”. Här är ett grundrecept på den:

Ingredienser:

  • 1 flaska rött vin
  • 1 dl socker
  • 10 kryddnejlikor
  • 2 kanelstänger
  • 2 bitar torkad pomeransskal (alternativt apelsinskal)
  • 1 dl russin
  • 1 dl mandelspån

Gör så här:

1. Häll upp vinet i en kastrull och tillsätt socker, kryddnejlikor, kanelstänger och pomeransskal.2. Värm försiktigt upp glöggen och låt den puttra i cirka 15 minuter. Se till att den inte kokar.3. Under tiden kan du rosta mandelspånen i en torr stekpanna tills de blir gyllenbruna. Lägg åt sidan.4. När glöggen har puttrat klart, ta bort den från värmen och låt den svalna något.5. Sila sedan bort kryddorna och tillsätt russin och mandelspån. Rör om väl.6. Glöggen är nu klar att serveras!

Tips för att göra glöggen ännu godare

Om du vill ge din glögg en extra twist kan du testa att lägga till några av följande ingredienser:

Lägg till en skvätt starkvinsglögg:

Om du gillar lite extra hetta i din glögg kan du blanda i en liten mängd starkvinsglögg, som kan köpas på de flesta livsmedelsbutiker. Detta ger glöggen en mer intensiv smak och extra karaktär.

Byt ut russin mot torkade fikon eller dadlar:

Om du inte är ett fan av russin kan du enkelt byta ut dem mot torkade fikon eller dadlar istället. Detta ger en annan smakdimension till glöggen och kan vara en trevlig överraskning för dina gäster.

Lägg till en skvätt mandellikör:

Om du älskar mandelsmaken i glögg kan du prova att tillsätta en skvätt mandellikör i glöggen. Detta ger en extra lenhet och sötma till drycken som kan vara en riktig höjdare.

Spritsa med vispad grädde och kanel:

För att ge glöggen en extra fin finish kan du spritsa vispad grädde på toppen av varje kopp glögg och strö över lite malen kanel. Detta ger både en trevlig visuell effekt och en läcker smakkombination.

Avslutning

Att göra sin egen glögg är en rolig och enkel aktivitet som kan skapa en härlig stämning under julen. Med detta grundrecept och tipsen ovan kan du skapa din alldeles egna, perfekta glögg. Var inte rädd för att experimentera och anpassa receptet efter din egen smak. Glöm inte att bjuda in vänner och familj för att njuta av denna värmande dryck tillsammans. Trevlig jul och njut av din hemmagjorda glögg!

Vanliga frågor

Hur länge kan jag spara hemmagjord glögg?

Hemmagjord glögg kan vanligtvis sparas i upp till sex månader om den förvaras i en lufttät behållare och förvaras svalt och mörkt. Det är dock viktigt att notera att glöggen kan förlora lite smak med tiden, så det är bäst att dricka den inom några månader för att få ut det bästa av smaken.

Kan jag göra glögg utan alkohol?

Absolut! Om du föredrar att inte använda alkohol i din glögg kan du enkelt göra en alkoholfri version genom att ersätta vinet med druvjuice eller äppeljuice. Du kan fortfarande använda samma kryddor och sötningsmedel för att få fram den klassiska glöggsmaken.

Vilket vin ska jag använda för att göra glögg?

Det bästa vinet att använda för att göra glögg är ett fylligt rött vin med smak av kryddor och frukt. Vanliga val inkluderar Cabernet Sauvignon, Merlot eller Zinfandel. Se till att välja ett vin av god kvalitet, men du behöver inte använda det dyraste vinet – en mellanklassvin fungerar utmärkt för att göra glögg.

Finns det alkoholfria alternativ för vuxna?

Ja, det finns faktiskt alkoholfria alternativ för vuxna som vill njuta av glögg utan alkohol. Många butiker säljer färdiga alkoholfria glöggar som innehåller samma kryddning och smak, utan alkoholen. Du kan också experimentera med att göra din egen alkoholfria glögg genom att använda druvjuice eller äppeljuice som bas och tillsätta kryddor och sötningsmedel efter smak.