Aperol spritz – recept på den godaste drinken

Aperol Spritz är en mousserande och uppfriskande drink som snabbt blivit en favorit i barer och hem över hela världen. Särskilt omtyckt är den i Italien där den härstammar från och ofta intas under ”aperitivo”, den italienska versionen av happy hour. Med sin unikt bitterljuva smak och sin iögonfallande orange färg är Aperol Spritz lika delar en njutning för gommen som en fröjd för ögat.

Vad är Aperol Spritz

Aperol Spritz är en vacker och enkel cocktail bestående av Aperol, prosecco och sodavatten. Den har en lätt alkoholstyrka, vilket gör den till ett perfekt val för en lättare drink innan middagen. Aperol är en italiensk bitter med en distinkt orange färg och en unik smakprofil som kommer från en hemlig blandning av örter och rötter. Denna populära aperitif skapades av bröderna Barbieri 1919 i Padua, Italien och har sedan dess blivit ikonisk världen över.

Hur du blandar den perfekta Aperol Spritz

För att göra en autentisk Aperol Spritz behöver du endast ett fåtal ingredienser och rätt proportioner. Enligt den klassiska formeln bör du använda tre delar prosecco, två delar Aperol och en del sodavatten. Så här gör du:

1. Fyll ett stort vinglas till två tredjedelar med is. Det stora glaset hjälper till att förhindra att drinken blir för varm för snabbt och isen ska vara riklig för att hålla drinken väl kyld.

2. Häll i prosseco tills glaset är ungefär halvfullt.

3. Tillsätt Aperol så att glaset blir omkring tre fjärdedelar fullt.

4. Toppa glaset med en skvätt sodavatten.

5. Rör om försiktigt för att blanda de olika vätskorna.

6. Garnera med en skiva apelsin och servera omedelbart.

Tips för att göra din Aperol Spritz ännu bättre

Även om Aperol Spritz är en relativt enkel drink att förbereda finns det några tips och tricks som kan höja den till nästa nivå:

– Se till att alla ingredienser är väl kylslagna innan du börjar blanda drinken. Detta inkluderar till och med glasen om möjligt, vilket du kan kyla genom att placera dem i frysen en stund innan servering.
– Proportionerna kan justeras efter eget tycke. Vissa föredrar drinken lite starkare medan andra vill ha den lättare och mer uppfriskande.
– Använd högkvalitativ prosecco för bästa möjliga smakupplevelse. Eftersom prosecco är den dominerande ingrediensen i drinken, kommer en bra prosecco att göra en stor skillnad.
– Om du vill ha en extra dimension i din Aperol Spritz kan du tillsätta en skvätt gin för en styrka eller några droppar bitter för en mer intensiv bitterhet.

Varianter på Aperol Spritz

Medan den klassiska Aperol Spritz är djupt rotad i den italienska aperitivkulturen, finns det många variationer som du kan prova för att hitta din personliga favorit:

– Prova att använda olika sorters citrus som garnering, till exempel lime eller grapefrukt, för att tillföra olika smaknyanser.
– För en alkoholfri version kan du byta ut prosecco mot alkoholfritt bubbelvatten och använda en icke-alkoholhaltig aperitif istället för Aperol.
– En ”Spritz Veneziano” är en annan populär variation där du använder lika delar Aperol och prosecco och lägger till en oliv som garnityr.
– För en sötare variant kan du lägga till en skvätt sirap eller byta ut sodavattnet mot tonic water som ger en sötma samt en ytterligare beska från kinin.

Serveringsförslag

Aperol Spritz är en utmärkt drink att servera som aperitif. Den förbereder smaklökarna för en måltid och dess bubbliga natur gör att den är lätt och njutbar. Drinken är också idealisk att dela med vänner vid sociala tillställningar eller trädgårdsfester där dess livliga färg och lättillgängliga ingredienser gör den till ett säkert kort.

– Om du planerar en italiensk middag, servera Aperol Spritz som välkomstdrink tillsammans med oliver, tunna skivor parmskinka och små bruschettas för att komplettera de bitterljuva tonerna i drinken.
– Under varma sommarmånader är Aperol Spritz en perfekt drink att avnjuta på balkongen eller terrassen.
– Den smakar bäst när den serveras tillsammans med lättare maträtter såsom fisk, skaldjur eller fräscha sallader.

Historien om Aperol och dess framgång

Aperol har en rik historia som sträcker sig över ett århundrade, men det var inte förrän på 2000-talet som Aperol Spritz verkligen började ta världen med storm. Efter flera marknadsföringskampanjer och den växande trenden av avslappnad kontinental dryckeskultur började Aperol Spritz skapa en ikonisk närvaro på drinkmenyerna runt om i världen. Dess popularitet växte efter att den blev en sommarsymbol för avkoppling och njutning. Drinkens framgång kan också tillskrivas dess enkelhet och flexibilitet. Med bara få ingredienser och rum för personliga anpassningar har Aperol Spritz blivit en modern klassiker som lockar både unga och gamla. Att göra en Aperol Spritz är enkelt, och det är dess direkt igenkännliga profil som gör den så populär. Den är inte bara en cocktail; den är en upplevelse som uppmuntrar till socialisering och det goda livet – ”la dolce vita”. Så nästa gång du söker efter den perfekta drinken för att lyfta stämningen, kom ihåg Aperol Spritz – receptet på den godaste drinken.

Vanliga frågor

1. Vilken prosecco är bäst för Aperol Spritz?
Idealiskt sett bör du välja en torr prosecco (till exempel en prosecco brut) för att balansera Aperols sötma. Dock är det en smaksak och en del kan föredra en halvtorr variant. Det viktigaste är att proseccot är av god kvalitet och serveras välkyld.

2. Kan jag använda någon annan dryck istället för Aperol?
Aperol är ganska unik i sin smak, men om du behöver ersätta den kan Campari vara ett alternativ, som ger en liknande bitterhet men med en mörkare färg och starkare smak. Tänk på att detta kommer att förändra drinkens karaktär betydligt.

3. Kan Aperol Spritz göras alkoholfri?
Ja, du kan använda alkoholfritt bubbel och en alkoholfri aperitif som alternativ till Aperol för att göra en alkoholfri variant. Dock kommer den att smaka annorlunda än originalet.

4. Vilken sorts is bör jag använda i Aperol Spritz?
Använd stora isbitar eller iskuber som smälter långsammare än mindre bitar och därför inte späder ut drinken så fort. Se till att glaset är fyllt för en välkyld drink.

5. Hur viktig är garnityren?
Garnityren är inte bara till för att se fin ut. En skiva apelsin bidrar med fruktiga och syrliga toner som kompletterar Aperols smak. Dessutom bidrar det till den omisskännliga presentationen av drinken.

6. Vilka tilltugg passar bra till Aperol Spritz?
Salty snacks som oliver, chips, salta nötter eller ost fungerar bra. Drinken är också utmärkt till italienska aptitretare som crostini, bruschetta eller små skivor av cured kött som prosciutto.

7. Vilken tid på dagen passar bäst för Aperol Spritz?
Aperol Spritz är en aperitif, vilket innebär att den är perfekt för att njutas före en måltid. Det är en populär drink i Italien under sena eftermiddagen och tidiga kvällen, men den kan avnjutas när som helst på dagen.

8. Är Aperol Spritz en stark drink?
Nej, Aperol Spritz har en lägre alkoholhalt jämfört med många andra cocktails eftersom den består av Aperol, som har en alkoholhalt på cirka 11%, försiktigt blandat med prosecco och soda. Det gör den till en perfekt lättare drinkalternativ.

9. Kan jag förbereda Aperol Spritz i förväg?
Det är bäst att göra Aperol Spritz när den ska serveras för att undvika att den blir tillplattad. Men du kan i förväg kyla dina ingredienser och förbereda garnityrer och is.

10. Kan jag använda annan sorts bubbel än prosecco?
Prosecco är standardvalet för Aperol Spritz, men i teorin kan du också använda annat mousserande vin som cava eller champagne. Dock kommer smaken att skilja sig något från det traditionella receptet.