Populära shots – topp 8 drycker att svepa i baren!

När helgen närmar sig och nattlivet vaknar till liv, samlas människor i baren för att njuta av sällskap och goda drycker. Att ta en shot är en uppskattad tradition för många, vare sig det gäller att fira något speciellt eller bara som en kickstart på kvällen. Det finns många olika shots att välja på och varje bar tenderar att ha sina egna specialiteter. Men det finns de som har blivit populära över hela världen.

Dessa shots passar oftast bra i många olika sammanhang och är kända för sin unika smak eller sin förmåga att snabbt höja stämningen. I den här artikeln lyfter vi fram topp 8 av de mest populära shotsen som du kan stöta på i baren!

Sour shots för en frisk upplevelse

Ett känt koncept när det gäller shots är den friska syrligheten som får smaklökarna att dansa. Sour shots riktar in sig på en balans mellan sötma och surhet, och det finns flera varianter som alla har sin egen twist på detta tema.

Ett exempel är kamikaze, en styrkfull blandning av vodka, triple sec och limejuice. Den är enkel att tillaga och har en frisk smak som skär genom de andra ingrediensernas söthet. Denna klassiker bland sour shots är särskilt populär i USA men har spritt sig till barer över hela världen.

En annan populär sour shot är lemon drop som kombinerar vodka, triple sec och färskpressad citronjuice. Ofta serveras den med en sockrad kant på glaset för extra sötma mot de syrliga komponenter. Det är en shot som är lika delar uppfriskande som den är njutbar.

Kryddiga shots som värmer

För de som föredrar något med lite mer hetta finns det kryddiga alternativ. Dessa shots är perfekta för att värma upp en kylig kväll eller helt enkelt för att tillföra en ny smakdimension. En känd representant i denna kategori är Fireball, en kanelsmaksatt whiskey som har en markant kanelton och en brinnande hetta. Den kan drickas ren eller blandas med andra ingredienser eller exklusiva whiskydrycker för att skapa intressanta drinkkombinationer.

Mexiko har gett oss tequila, men i form av en shot tar den sig ofta uttryck i en Tequila Boom Boom som blandar tequila med sprite och grenadine, vilket du sveper samtidigt som du dunkar bordet så att bubblorna aktiveras.

Klassiska shots med djup historia

Vissa shots har en lång tradition och har njutits i många generationer. Dessa klassiska drycker bär på en historia och är ofta en stapelvara i baren. Bland dessa kan man räkna in Jägerbomb. Trots att den kanske inte är den äldsta shoten, så är den välkänd över stora delar av världen. Den består av en shot Jägermeister som släpps ner i ett glas Red Bull.

Kombinationen av den örtiga Jägermeistern och den sötade energidrycken är för många den ultimata feststartaren. En annan historiskt betydande shot är B-52 som är lager på lager av Kahlua, Baileys och Grand Marnier. Den serveras ofta flamberad för att locka fram de olika spritsorternas karaktärer och är en älskad klassiker i cocktailvärlden.

Exotiska shots som tar dig på en smakresa

Är du ute efter något mer exotiskt finns det shots som har inspirerats av olika delar av världen. Dessa erbjuder unika smaker som kan vara ett fräscht inslag i shot-repertoaren. En av dessa är Sambuca med tre kaffebönor, även känd som con la mosca, vilket betyder ”med flugan”. Den anissmaksatta spriten serveras med tre kaffebönor för hälsa, lycka och välstånd. Den italienska shoten kan tändas på för ett ögonblick av drama och en intensifierad smakupplevelse.

Till sist har vi Pisco Sour, som ursprungligen kommer från Peru och Chile. Den kombinerar Pisco (en typ av druvdestillat), limesaft, sockersirap och äggvita för att skapa en frodig och sofistikerad shot som är både välsmakande och visuellt tilltalande.

Shots kan vara mycket mer än bara en snabb väg till berusning. De erbjuder en palett av smaker och traditioner, och kan bli konversationsstartare eller bara ett sätt att utforska nya smaksensationer. Nästa gång du besöker baren, var inte rädd för att prova något nytt från listan över populära shots. Vem vet, du kanske hittar en ny favorit som du kommer att komma ihåg länge. Oavsett vad du väljer, kom ihåg att alltid dricka ansvarsfullt och i gott sällskap!